ΣΥΝΕΧΕΙΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ'
ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Σελιδες 417-418
Ένα γεγονός καίριας σημασίας που σηματοδότησε την υπόθεση της Κύπρου ,ήταν η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των Χωρών μελών του ΝΑΤΟ στη Λισσαβώνα, στις 3-4 Ιουνίου 1971, όπου κάτω από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στη Μεσόγειο διαμορφώθηκε φόρμουλα της Ελληνοτουρκικής Συμφωνίας, που προέβλεπε τον τερματισμό της κυπριακής ανεξαρτησίας με τη διχοτόμηση του νησιού.
Η απόφαση των Χωρών αυτών να λύσουν οριστικά το ζήτημα εκφράστηκε ομόφωνα ,αναγνωρίζοντας επίσημα ότι η συνεχιζόμενη φιλία και συνεργασία τους, εξαρτιόταν από τη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος.
...( από τα απόρρητα Αρχεία του ΝΑΤΟ: Συζήτηση 3-4 Ιουνίου 1971, σελίδα 36, παργρ. 4,5 ).
Η τελική απόφαση και η όλη μεθόδευση αποφασίστηκε στη Μεζέβ της Γαλλίας, στις 20 Απριλίου 1974, από την Τριμερή Επιτροπή.
Δύο ήταν τα θέματα που απασχόλησαν την ''Τριμερή Επιτροπή'' :
Η επανάσταση στην Πορτογαλία και το πραξικόπημα στην Κύπρο, με παράλληλη απόβαση Τουρκικών δυνάμεων στο νησί.
Έτσι ,τρεις μήνες μετά την Πορτογαλική ''επανάσταση'' στις 15 Ιουλίου 1974, η Κύπρος γίνεται πεδίο μιας ξαφνικής και απτόκλητης επέμβασης.
Στις αρχές του 1974 , οι ΗΠΑ που ανησυχούσαν από την κατάσταση στην περιοχή τη στιγμή που είναι πιθανό το άνοιγμα της Διώρυγας του Σουέζ, θέτουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο που αποβλέπει στην πλήρη ειρήνευση της Κύπρου.!!!!!!!!!
Σχέδιο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανθρωπιστικό και αξιέπαινο, αν δεν έκρυβε στην πραγματικότητα προθέσεις πολύ λιγώτερο θεμιτές.!!!!!!!
Για την Αμερική ,η ύπαρξη ενός κράτους όπως η Κύπρος, που έχει Στρατιωτική αξία, αλλά δεν είναι ''ευθυγραμμισμένη'',παρουσίαζε περισσότερα μειονεκτήματα παρά πλεονεκτήματα.
Ο Μακάριος ,που μέχρι τότε είχε διατηρήσει φιλικές σχέσεις ,τόσο με τις Αραβικές Χώρες όσο και με το Ισραήλ, ήδη είχε αναθεωρήσει την πολιτική του και είχε επανειλημμένα φιλοαραβικές θέσεις.
.....Αυτό αντιστρατευόταν την επιθυμία των ΗΠΑ να μετατρέψουν την Κύπρο σε εφοδιαστική βάση σε περίπτωση μελλοντικής αερογέφυρας προς το Ισραήλ ,ιδιαίτερα μετά τις αλλαγές στο καθεστώς της Πορτογαλίας, που απαγορεύει πια τη μελλοντική χρησιμοποίησει των βάσεων των Αζορών, τις οποίες είχαν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν οι Αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις............
Η ανατροπή του Μακαρίου και η εγκαθίδρυση μιας ''ενιαίας'' εξουσίας στην Κύπρο ,θα επέτρεπε δίχως άλλο την ένταξη του νησιού στο ΝΑΤΟ.
Οι επαφές του Μακαρίου με κομμουνιστικά καθεστώτα σε συνδυασμό με τη μεταβολή της στάσης του απέναντι στο Ισραήλ, προκάλεσαν την απόφαση της ''Τριμερούς Επιτροπής''να επιτρέψουν στις ΗΠΑ να παρέμβουν.
Η Κύπρος που είχε την ίδια σημασία για την Τουρκία και τις ΗΠΑ , βρίσκεται μέσα στον κύριο αμυντικό άξονα της περιοχής, νότια της Τουρκίας.
Οποιαδήποτε μεταβολή στο νησί, όπως προδίκαζαν οι επαφές μεταξύ Μακαρίου και Σοβιετικής ΄΄Ενωσης ,απειλούσε τον έλεγχο των οδών ανεφοδιασμού της Τουρκίας και εγκαταστάσεων ζωτικής σημασίας ,για την άμυνα της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ.
Κάθε πολιτική αναταραχή στην Κύπρο ,θα προκαλούσε αναπόφευκτα αντίδραση στην Τουρκία ,που δεν θα επέτρεπε την αποστρατικοποίηση του νησιού, αφού θα εξασθένιζε η δική της αμυντική ικανότητα.
Από την άλλη πλευρά ,οποιαδήποτε επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο, θα προκαλούσε εξ αιτίας της διπλωματικής υποστήριξης του Μακαρίου από τις Ανατολικές Χώρες ,έντονες αντιδράσεις από την πλευρά τους, πράγμα που θα εξουδετέρωνε για χρόνια κάθε πιθανό φλέρτ της Τουρκίας και της Σοβιετικής Ένωσης.
( Οι ηγέτες της CIA προέβλεπαν Σοβιετική αντίδραση, που δεν σημειώθηκε. Δεν αποκλείεται να γνώριζαν τις προθέσεις του Πρωθυπουργού Ετσεβίτ ,μέλους τότε της Λέσχης Μπίλντενμπεργκ )
Στη χειρότερη περίπτωση ,ακόμα δηλαδή και αν παρέμενε το τότε στάτους κβο, η αντικατάσταση του Μακαρίου από πρόσωπο ταγμένο υπέρ της Ένωσης με την Ελλάδα ,δεν θα έβαζε σε κίνδυνο τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ στο νησί.
..........................................................................................................................................................
Πρόσθετος λόγος επέμβασης CIA και DIA κατά του Μακαρίου ήταν ,το ότι είχε απαιτήσει αύξηση των επιχορηγήσεων των ΗΠΑ για τη χρήση των μυστικών βάσεων του νησιού.
.........................................................................................................................................................
Αυτές είναι οι γενικές γραμμές του σχεδίου που καταστρώθηκε από τους ηγέτες της CIA και της DIA , μετά από σχετικό αίτημα του Χένρυ Κίσσιγκερ.
Σχέδιο που όπως είναι γνωστό ,προκάλεσε περισσότερα προβλήματα παρά πλεονεκτήματα για τις ΗΠΑ .
Οι Ελληνοαμερικανικές ανταλλαγές χειροτέρευσαν μετά την Κυπριακή κρίση.
Μία από τις Χώρες που ωφελήθηκαν από αυτό ήταν η Γαλλία που ήδη πουλούσε στην Ελλάδα (1973) εμπορεύματα και πολεμικό υλικό ,αξίας μεγαλύτερης του ενός δισεκατομμυρίου Γαλλικών φράγκων.
Η χειροτέρευση των σχέσεων επεκτάθηκε και στους τομείς των διπλωματικών και πολιτικών σχέσεων.
Τελικά, το Συμβούλιο Ασφαλείας ,το οποίο - μετά από πρωτοβουλία της Γαλλίας - υιοθέτησε στις 16 Αυγούστου 1974 μια απόφαση, που καλούσε να αποχωρήσουν όλες οι Στρατιωτικές δυνάμεις που η παρουσία τους δεν είναι σύμφωνη με τις διεθνείς συνθήκες, ήρθε σε αντίθεση με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ , η οποία αποφάσισε :!!!
Να απομακρυθούν από τη Δημοκρατία της Κύπρου όλες οι '''''ξένες δυνάμεις ,καθώς και όλα τα στοιχεία και το κάθε μορφής ξένο Στρατιωτικό προσωπικό'''''και να σταματήσει κάθε ξένη ανάμειξη, στις υποθέσεις της Κύπρου.
'''Όλες οι ξένες δυνάμεις''!!!!!!!!
Αυτό σήμαινε ,ότι έπρεπε να φύγουν και οι Νατοϊκές δυνάμεις.!!!!!!!!!!!
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
No comments:
Post a Comment