Ο Θωμάς Καροβίνης στην ανθολογία που επιμελήθηκε με τον τίτλο < Κωνσταντινούπολη λογοτεχνική ανθολογία > γράφει μεταξύ άλλων οτι σε όλους τους Τούρκους συγγραφείς που ασχολήθηκαν με την Πόλη διακρίνεται μια έσθηση υποταγής ή προσκυνήματος στη σαγηνευτική ιστορία της Πόλης αλλά ο φόβος θάλεγα σαν να μην είναι εντελώς σίγουροι οτι είναι δικά τους σαν να είναι μουσαφίρηδες και τρομάζουν να μη την χάσουνε.
Ο Τούρκος συγγραφέας Αχμέτ Ουμίτ στο βιβλίο του < Μνήμες Κωνσταντινουπόλεως > βάζει στο στόμα δύο μεθυσμένων συμπατριωτών του τα λόγια πως τα μέρη αυτά είναι Ελλήνων και μια μέρα θα'ρθουν να τα πάρουν.
Ο Erbay Bardakciogi καθηγητής ιστορίας του πανεπιστημίου Κωνσταντινουπόλεως Adnan Menteres σε μήνυμά του στα μέσα Κοινωνικής δικτύωσης στις 29 Μαϊου ανέφερε < Σήμερα είναι η επέτειος της εισβολής στην Κων/λη την πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ενός μεγαλοπρεπούς πολιτισμού απο μια φυλή βαρβάρων και φανατικών >
Ο Αγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης (1924-1994) αναφέρει το ιδιο πως οι Τούρκοι οταν συναντήσουν Ελληνες νοιώθουν άβολα γιατί γνωρίζουν πως τα μέρη αυτά δεν είναι δικά τους .
Πιο κάτω δίνουμε μια μικρή εικόνα της ανεγέρσεως της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ.
Πιος την κατασεύασε !!!
Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α: Ο οποίος αντιγκίζοντας το εργο που είχε κατασκευάσει αναφώνησε το < Δόξα τω Θεό τω καταξιώσαντι με τελέσαι τοιούτον έργον Σε Νενίκητα Σε Σολομών > αναφερόμενος στον ξακουστό ναό του Σολομώντα.
Εναρξης κατασκευής. 23 Φεβρουαρίου 532.....
Εγκαίνια του Ναού 27 Δεκεμβρίου 537 .....
Εκείνη την ημέρα στον πληθυσμό της πρωτεύουσας με έξοδα του αυτοκράτορα μοιράστηκαν 30.000μεζούρες σιτάρι 600 ελάφια 10.000 όρνιθες 1000 βόδια και 10.000 πρόβατα και εκατοντάδες κιλά χρυσάφι που μοιράστηκαν στους φτωχούς . Οι ευχαριστίες και οι πανηγυρισμοί κράτησαν δύο εβδομάδες.
Χρόνος κατασκευής,
Αγια Σοφια ..6 χρόνια
Αγίου Πέτρου Ρώμης ...120 Χρόνια
Αγίου Παύλου Λονδήνου....35 Χρόνια...
Νορτ Νταμ Παρισιού...72 Χρονια....
Καθεδρικός Μιλάνου...500 Χρόνια....
Χωρητικότητα... Χωρούσε 23.000 ανθρώπους....
Οι υπηρετούντες τον ιερό Ναό....
Ιερείς 60
Διάκονοι 100...
Διακόνισσες 40...
Υποδιάκονοι 90...
Αναγνώστες 110...
Ιεροψάλτες 25...
Πυλωροι...100...
Σύνολο 525....
Στα χρόνια του Ηρακλείτου (610-641) ο αριθμός των υπερετούντων τον Ναό ανήλθε σε 600 και λίγο πριν την Αλωση σε 800...
Ημέρα ορτής του Ναού....
Η εορτή της Μεσοπεντικοστής . Μεγάλη Εορτή της Ορθοδοξίας στο μέσον της σαρανταήμερης νηστείας οπου οι Χριστιανοί ατενίζοντες και προσκυνώντας τον Τίμιο Σταυρό θυμούνται το πάθος του Χριστού και παίρνουν δύναμη να συνεχίσουν τη νηστεία και τον πνευματικόν αγώνα.
Κόστος ανεργέσεως του Ναού...
Ξοδεύτηκαν 320 κεντηνάρια Χρυσού. 1 κεντηνάριο = 100 λίτρες χρυσού. 1 λίτρα χρυσού = 72 χρυσά νομίσματα.
Μάμαρα που χρησιμοποιήθηκαν...
Μάρμαρα πράσινα απο την Μάνη και την Κάρυστο.τριανταφυλλιά απο την Φρυγία και κόκκινα απο την Αιγυπτο.
Αρχιτέκτονες .Γεωμέτρες,που φιλοτέχνησαν τον Ναό...
Ανθέμιος απο το Αϊδίνιο (474-534)
Ισίδωρος απο την Μίλητο (442-534) και οι δύο πέθαναν δύο χρόνια πριν την ολοκλήρωση του Ναού...
Διαστάσεις του Ναού - Ο Τρούλος του Ναού...
Ο Ναός εχει που εχει διάμετρο 33μ και ύψος απο το δάπεδο 62μ δίνει την εντύποση οτι αιωρείται εξ αιτίας των παραθύρων που βρίσκονται γύρω στη βάση του. Δίνει την εντύπωση οτι ειναι ενα κομμάτι ουρανού που κρέμεται στη γή.οπως αναφέρει ο ιστορικός Προκόπιος Σ άυτόν εικονίζεται η Ανάληψη του Χριστού με την επιγραφή απο τις πράξεις 1-11: άνδρες Γαλιλαίοι τι εστήκατε βλέποντες εις τον ουρανόν οπου παρίστανται οι Δώδεκα Απόστολοι η Παναγία και οι δύο Αγγελοι...
Προηγούμενοι στην ιδια θέση Ναοι....
Θεμελιώθηκε το 330 μ.χ. απο τον Μέγα Κωνσταντίνο.. Ολοκληρώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 360.μ.χ. απο τον αυτοκράτορα Κωντάντιο. Καταστράφηκε το 404 επι βασιλείας του Αρκαδίου απο πυρκαγιά απο υποστηρικτές του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου τον οποίον ειχε εξορίσει η αυτοκρατειρα Ευδοξία. Στις 11 Ιανουαρίου 415 άρχισε και πάλι η κατασκεύη ως ξυλόστεγη βασιλική απο τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Β και πατριάεχη Αττικό. Καταστράφηκε και πάλι απο τους οπαδούς Πατριάρχη Θεοδοσίου που ειχε διαμάχη με τον αυτοκράτορα . Πυρπολήθηκε το 532 απο τη Στάση ΝΙΚΑ..
Τον Ναό δεν σεβάστηκαν οι Λατίνοι...
Οταν κατάλαβαν τη Κων/λη 1204 -1260 Οι πύλες του Ναού ο Ιερός Αμβωνας το Ιερό Βήμα η Αγία Τράπεζα κατακερματίστηκαν μαζί με πολλά άλλα Ιερά και πολύτιμα σκεύη έπιπλα και άμφια. Μεταξύ αυτών ο Σπόγγος ο Χυτώνας η Λογχη μέρος του Τιμίου Σταυρού πουλήθηκαν στο βασιλιά Λουδοβίκο τον Θ αντι 400.000 φράγκων. Για να μεταφέρουν τα λάφυρα απο τον Ναό της Αγίας Σοφίας σε πλοίο που ηταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι εισήγαγαν όνους και ημίονους μάσα στον Ναό και φόρτωναν...
Επιμέλεια Βασιλείου Σκολαρίκου...
No comments:
Post a Comment