Wednesday 15 June 2011

ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

                         ΣΥΝΕΧΕΙΑ

                         ΚΕΦΑΛΑΙΟ  Ε'

         Σελιδες   372-373-374-375-376

Ο Κλάϊν ζήτησε να συναντηθεί αμέσως με το Στεφανόπουλο και ο  Επιτετραμένος του έκλεισε συνάντηση στο σπίτι του ,στην οδό  Λάχητος  5  την Παρασκευή  5  Ιουνίου  ώρα  8  το βράδυ.
Στο μεταξύ όμως ο  Κλάϊν δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια . 
Επισκέφθηκε τα σπίτια μπουζουριέρες.  Από τη στιγμή που τα επισκέφθηκε οι ιδιοκτήτες τους απαγόρευαν αμέσως ευγενικά αλλά σταθερά τις επισκέψεις συγγενών και φίλων, με τη δικαιολογία, ότι είχαν ''σπουδαία επίσκεψη από το εξωτερικό''και τέτοια....
Αξιοπρεπείς καθώς ήταν γίνονταν πιστευτοί.!!!!!

Η Ομάδα των Έξη χωρίς καθυστέρηση ,άρχισε την εφαρμογή του σχεδίου.  Ήταν πραγματικά υπέροχοι. Τίποτε στην εμφάφισή τους δεν πρόδιδε την ιδιότητά τους.
Μόνο τα μάτια τους ήταν σκληρά σαν ατσάλι.!!!  
Ευγενικοί καλλιεργημένοι, έμοιαζαν περισσότερο με επιστήμονες, που λάβαιναν μέρος σε κάποιο επιστημονικό συνέδριο.
Σκοπός τους ήταν η αποσταθεροποίηση του καθεστώτος.!!!!!!!!
Θυμηθείτε μόνο τι συνέβη εκείνη τη Χρονιά ,εκείνο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο  του  1981, επί κυβερνήσεως  Ράλλη.........
Μόνο από λιμό γλύτωσε η Ελλάδα.!!!!!!!!!!!!!!!

Την Παρασκευή λοιπόν ,στις  5  Ιουνίου και ώρα  8,  ο Κλάϊν διάβηκε το κατώφλι του σπιτιού του Στεφανόπουλου, στην οδό  Λάχητος.
Τον υποδέχθηκε ο ίδιος και τον χαιρέτησε επιφυλακτικά.  Ίσως αθέλητα .  Ήταν και λίγο ντροπαλός ο  Στεφανόπουλος αν ο όρος αυτός είναι πρόσφορος για έναν πολιτικό τόσο έμπειρο.
Ο  Κλάϊν του είπε όσα είχε εντολή να του πει, χωρίς φυσικά να μπει σε λεπτομέρειες για το κίνημα.  Ξέρετε όποιος αναλαμβάνει πρωθυπουργός στην Ελλάδα ,τα μαθαίνει όλα εκ των υστέρων, σαν τον απατημένο σύζυγο.
Μόνο που μετά είναι αργά.......Ανησυχούσε ο Στεφανόπουλος μήπως αποκαλυφθεί το εγχείρημα. Ήθελε να διαφυλάξει την υστεροφημία του.

----Κανείς δεν μπορεί να σας αγγίξει κ. Στεφανόπουλε ,είπε άγρια, σκληρά ο Κλάϊν ............
''Εμείς είμαστε η δύναμη και κανείς άλλος''.!!!!!!!!!!!
Στο πραξικόπημα, ο Τομ Καραμεσίνης είχε δώσει την κωδική ονομασία .......''Σχέδιο  61''..... Οι έξη υπέροχοι υπερθεμάτισαν και το ονόμασαν ''Ορεκτικό  1΄΄.!!!
Ήταν ιδέα του Τέρυ  Ρόμπερτσον  της  NSA.
Στο μεταξύ στην  Ουάσιγκτων ,τη Δευτέρα  8  Ιουνίου θα συνεδρίαζε η  Επιτροπή  40.  
Μέχρι τότε θα έπρεπε να σταλούν οι πρώτες αναφορές, οι οποίες θα γίνονταν θέμα ανάλυσης της παραπάνω Επιτροπής μαζί με την αξιολόγηση των πληροφοριών που θα λάβαιναν από τα παράλληλα κανάλια στην Αθήνα.
Υπήρχε βιασύνη επειδή την Τετάρτη  10  Ιουνίου τα συμπεράσματα της Επιτροπής 40,  θα αποτελούσαν θέμα συζήτησης της  Ανώτατης  Ομάδας  Επισκόπησης του  Λευκού Οίκου.
Ο Καραμεσίνης πίεζε επειδή πιεζόταν.  Έλαβε έγκαιρα τις αναφορές  (και εκτιμήσεις).

Ο Στεφανόπουλος διατηρούσε τις επαφές του με αξιωματικούς του Στρατού ,δικούς του, αλλά και εκείνους που του έστελνε ο Επιτετραμένος της πρεσβείας.
Ήταν ορμητικά αισιόδοξος, παρά τις συντηρητικές καταβολές του.  Ήταν και τα προσωπικά στη μέση:::
Ο Καραμανλής στις τελευταίες εκλογές ,είχε ορίσει ''τοποτηρητή του'' στο νομό Ηλείας ,το Βασίλη  Κοντογιαννόπουλο ,νεότευκτο βουλευτή από τη  Γαλλία σταλμένο ,με σκοπό να μποϋκοτάρει την επανεκλογή του Στεφανόπουλου στο νομό.
Ήταν τόσο σημαντικό αυτό για τον Καραμανλή ,που όταν έκλεισαν οι κάλπες, είχε διαθέσει ανοιχτή γραμμή στον Κοντογιανόπουλο, για να του ανακοινώνει συνεχώς τα αποτελέσματα.
Όταν βαβαιώθηκε ότι ο Στεφανόπουλος απέτυχε, του έδωσε εντολή να πάει την επομένη στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Ο Κοντογιανόπουλος πήρε το υπουργείο που ζήτησε.

Όχι,   Ο Θανάσης  Κανελλόπουλος δεν μποϋκοτάρησε φανερά το Στεφανόπουλο. 
Μόνο κρυφά.......Του είχε υποχρέωση. 
Όταν ο Κανελλόπουλος ήταν νέος ,είχε ορθώσει το ανάστημά του ενάντια στο κατεστημένο, ντόπιο και ξένο, και είχε προσκοληθεί στο  ΚΚΕ.
Κομμουνιστής ο Θανασάκης στα νειάτα του.!!!!!!!
Μόλις όμως άρχισαν τα δύσκολα, σύλληψη, ξύλο και εξορία στη Μακρόνησο, εκεί ο Θανασάκης δεν όρθωσε το ανάστημά του......
Παραδόθηκε άνευ  όρων.!!!!
Το προλεταριάτο θα κοίταζε τότε, ή τον εαυτούλη του;
Έστειλε τη μάνα του στη μάνα του Στεφανόπουλου ,την κυρία Φανή.
¨Επεσε στα πόδια της και την παρακαλούσε.
Το παιδί της είχε παρασυρθεί.!!!!!!!!!!!!!
Μάνα ήταν και εκείνη.!Θα καταλάβαινε.!!  ''Και κατάλαβε''.!!!
Έδωσε εντολή στο Στέφανο ,το γυιό της ,να ασκήσει όλη την επιρροή του για να αφεθεί ελεύθερος ο  Θανασάκης .
Και ο Στέφανος Στεφανόπουλος πίεσε και έτσι επέστρεψε ο Θανασάκης ο Κανελλόπουλος ,μετανοημένος, στην αγκαλιά της μητέρας - πατρίδας.!!!!

Αλλά ο Στεφανόπουλος δεν σταμάτησε εδώ.
Αξιολογώντας τη σεμνότητα ,την παιδεία και κυρίως τη μετάνοια του Θανασάκη ,τον σύστησε στη  Φρειδερίκη για καθηγητή του τότε διαδόχου Κωνσταντίνου.
Έτσι ο Θανασάκης Κανελλόπουλος ,όρθωσε ξανά το ανάστημά του ενάντια τώρα στον κομμουνιστικό κίνδυνο ,ο οποίος είχε προσωποποιηθεί στους ντόπιους  Εαμοβούλγαρους.
Άγριες ιστορίες ανθρώπων κομπλεξικών, που απόκτησαν ανάστημα καταλαμβάνοντας υπουργικούς θώκους.

Στη διάρκεια της δικτατορίας ,ο Θανασάκης αισθανόμενος  ''καταπιεσμένος''από την κατάσταση στην Ελλάδα, πήγε στη  Λιβύη και έδωσε τα φώτα του στο καθεστώς του  Μουαμάρ  Καντάφι.!!!!!
Ανέπαφος ,χωρίς να τον αγγίξει καθόλου ο ''επαναστάτης και τροβοκράτης''  Καντάφι.!!!!

Όταν η Δημοκρατία στην Ελλάδα επανήλθε το  1974  ,νάτος πάλι ο  Θανασάκης συντεταγμένος με τη φωτισμένη Δεξιά του Κ. Καραμανλή.
--''Επιστρέφουμε λοιπόν από τις  άγριες ιστορίες στις επικίνδυνες.!!!!!!!
Ημέρα Σάββατο , 13  Ιουνίου και ώρα  9  το πρωί η σύνδεσμος του Κλάϊν που στο μεταξύ είχε φθάσει στην Αθήνα ,επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο  Σεραφείμ.
Τη συνάντηση είχε κλείσει ο  Επιτετραμένος  Γκόβνερ.
Η συνάντηση κράτησε δυόμισυ ώρες.  Της πρόσφερε στην αρχή γλυκό του κουταλιού και στη συνέχεια καφέ μέτριο και πορτοκαλάδα.  Ένας άνδρας, ο Τάσος ,έκανε χρέη σερβιτόρου.

Ο παπάς πατριώτης Έλληνας ως το κόκκαλο, αλλά με την καραγκούνικη άποψη, ήθελε να εξασφαλίσει και τον εαυτό του.
-----Να αναλάβει αυτός στη θέση του Καραμανλή, όπως ο Δαμασκηνός.! Είπε.!!!!!!!!
Η σύνδεσμος δεν τούφερε αντίρρηση.  Άλλωστε δεν είχε εξουσιοδότηση ούτε να συμφωνήσει ούτε να διαφωνήσει.
Τις απόψεις του πήγε να διακριβώσει.  Η Εκκλησία θα είναι μαζί μας βέβαια. Έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας με τον Καραμανλή .
Αμα αναλάβει και ο Παπανδρέου ,τότε θα χάσουμε τα αυγά και τα πασχάλια........
Συμπέρανε ο Μακαριώτατος.!!!!!!!!!!!
Πάντως η συνάντηση ήταν γόνιμη. 
....Βγήκε το συμπέρασμα, πως όλοι στην  Ελλάδα είναι μαυραγορίτες και αρρωστημένα εξουσιαστές.!!!!!

Την επομένη ο Κλάϊν συναντήθηκε με το Γκόβνερ στη βάση της  Ν. Μάκρης. Ήταν αρκετά αισιόδοξοι και οι δύο.
Ο Γκόβνερ προσπαθούσε με όλες του τις δυνάμεις και για έναν άλλο λόγο. Αν πετύχαινε το κίνημα, αμέσως θα έπαιρνε προαγωγή.
Θα γινόταν πρεσβευτής και θα διοριζόταν σε Χώρα της αρεσκείας του.  Λίγο ήταν;!!  Όλοι θα κέρδιζαν κάτι από την υπόθεση.

Μετά τέσσερις ημέρες ,και συγκεκριμένα στις  17  Ιουνίου ημέρα Τετάρτη, η σύνδεσμος είχε πάλι συνάντηση με το Σεραφείμ που κράτησε αρκετή ώρα.
Φοβόταν ο Σεραφείμ μήπως τον πουλήσουν, όπως είπε. Το πρόβλημα ήταν ,ότι ο Στεφανόπουλος δεν δεχόταν να πάει ο παπάς στο  Προεδρικό Μέγαρο και αυτός στο πρωθυπουργικό.
Είχε δημιουργηθεί μια ένταση ανάμεσα στους δύο.!!
Έπρεπε η σύνδεσμος να αποσπάσει από το  Σεραφείμ ότι θα μείνει παπάς, αλλιώς ''να ξυριστεί'' όπως είπε επί λέξει ο Στεφανόπουλος.
Η σύνδεσμος όμως τα αντέστρεψε και διαβεβαίωσε το  Σεραφείμ ,ότι θα πήγαινε στο Προεδρικό Μέγαρο σαν νέος Δαμασκηνός και ο παπάς δάκρυσε από τη συγκίνηση.
Φοβόντουσαν όλοι διαρροή από μέρους του  Αρχιεπισκόπου.

Το Στεφανόπουλο τον είχε πιάσει το Πυργιώτικο πείσμα και δεν συμβιβαζόταν με το πρωθυπουργικό θώκο. 
Απαιτούσε σώνει και καλά να γίνει Πρόεδρος.!!!
Πρωθυπουργός είχε γίνει..............
Αλλοιώς τα παρατούσε όλα ,και ότι ήθελε προκύψει.!!!!!!!!
Από την οπισθοχώρηση του παπά ,εξαρτιόταν τώρα πια η συμμετοχή του στην κυβέρνηση.

Αφού ο Κλάϊν ενημερώθηκε από τη σύνδεσμο, την επομένη  18  Ιουνίου ώρα  8-9 το βράδυ, ενημέρωσε το Στεφανόπουλο και τον καθησύχασε ότι ο παπάς θα παραμείνει μαζί του, αλλά στα Αρχιεπισκοπικά του καθήκοντα.
Ο Στεφανόπουλος δεν τον πολυπίστεψε, αλλά.!!!!!!!!!!
Ο  Ιούλιος μπήκε ζεστός και οι Αθηναίοι επαρχιώτες έφευγαν για τις επαρχίες τους αμέριμνοι.
Όσοι παρέμειναν στην Αθήνα αποκαμωμένοι από τη ζέστη, κατέφευγαν τις νύχτες στις παραλιακές ταβέρνες για να δροσιστούν και να φλερτάρουν.
Έμοιαζαν τόσο ανυπεράσπιστοι.!!!!!!!!!!!!!


Στη  σελιδα  372  υπάρχει Χειρόγραφη φωτοτηπία του  Στ,  Στεφανόπουλου προς τον εδώ  Αμερικανό  Επιτετραμένο και το  ΝΑΤΟ για το πραξικόπημα  του 1981

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

No comments:

Post a Comment