Wednesday 29 June 2011

ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

              ΣΥΝΕΧΕΙΑ

              ΚΕΦΑΛΑΙΟ  ΣΤ'

            Σελιδες  410-411-412-413


Ξημέρωνε, όταν απογειώθηκε από το  Στρατιωτικό αεροδρόμιο των Βρυξελλών ,το αεροπλάνο του Διοικητή του  ΝΑΤΟ.
Την ίδια ώρα ξεκινούσε από την Αθήνα αεροπλάνο με τον Αρχηγό των  Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, Αγαμέμνονα Γκράτσιο, ο οποίος όπως είχε συμφωνηθεί ,θα συναντιόταν στη  Νάπολη με τον  Πρέσβυ των  ΗΠΑ  στην  Ιταλία  Μακλόσκυ, μαζί με τον οποίο, αργότερα, θα συναντούσαν το Ρότζερς που στο μεταξύ θα έφτανε από τις  Βρυξέλλες.
Η συνάντηση έγινε.  Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε και η συμφωνία υπήρξε πλήρης.

Το πρωί της  18ης  Οκτωβρίου  1980 , η γραμματέας του  Διοικητή του  ΝΑΤΟ , καλούσε πρώτα το Γενικό  Γραμματέα  Γιόζεφ Λουνς ,ο οποίος βρισκόταν στη  Χάγη και ύστερα το μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στο  ΝΑΤΟ, Οσμάν Ολτσάϊ.
...Ο Διοικητής  θέλει να σας δει σήμερα...........
Ο Λούνς έχοντας υπόψη του ότι πιθανότατα η Τουρκία να άλλαζε γνώμη ( από εξωγενείς παράγοντες )συγκάλεσε ταχύτατα την Επιτροπή Αμυντικού Σχεδιασμού του  ΝΑΤΟ,  για να εγκριθεί αμέσως η απόφαση.

Στο μεταξύ ο Ρότζερς είχε ξεκινήσει με ελικόπτερο για το Αρχηγείο του  ΝΑΤΟ  όπου θα συναντιόταν με τον  Ολτσάϊ.
Το γεγονός ότι ο Ρότζερς δεν είχε δεχθεί να παρευρίσκεται στη συνάντηση και ο Μπαλκάρ - το βαρύ πυροβολικό της Τουρκικής γραφειοκρατίας - επιβεβαίωνε άλλη μια φορά, ότι η επιχείρηση  ''ΠΤΕΡΥΓΑ''ήταν η πιο μυστική Συμφωνία του  ΝΑΤΟ.
.....Μόνο οι δυό μας και μόνοι , κύριε Ολτσάϊ είχε πει ο Ρότζερς.!!!!!!!

Στο τετ - α - τετ που είχαν  Ρότζερς - Ολτσάϊ ,ο πρώτος επέδωσε ένα μικρό χαρτάκι με το έμβλημα του προέδρου Εβρέν, με το μήνυμα :
....Μην ασκήσετε βέτο στην επιστροφή της  Ελλάδας..!!!!!!!!!!
Ο Ολτσάϊ ΄τα είχε χάσει, αλλά δεν ήθελε να δώσει την εντύπωση, πως δεν υπάρχει συντονισμός στο διοικητικό μηχανισμό της Χώρας του.
Έτσι προσποιήθηκε ότι γνώριζε την απόφαση.
Μετά τη συνάντηση ,τηλεφώνησε στον Υπουργό Εξωτερικών Τουρκμέν, που βρισκόταν στη Γενεύη για οικογενειακούς λόγους.
Ο Τουρκμέν του απάντησε, ότι δεν ήξερε τίποτα.Το ίδιο και ο Πρωθυπουργός  Ουλουσού.!!

Η Επιτροπή Αμυντικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, συνεδρίασε εκείνη την Κυριακή.
Ύστερα από σύντομες εισηγήσεις των Λουνς και Ρότζερς, προσκλήθηκε στην αίθουσα ο Έλληνας αντιπρόσωπος, που είχε να μπει εκεί από την επέμβαση του Τουρκικού Στρατού στην Κύπρο.
Η σφύρα του Λουνς χτύπησε πάνω στο τραπέζι :
...Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επανένταξης της Ελλάδας στο  ΝΑΤΟ.!!!!!
Μέσα σε 30' η  Επιχείρηση  ''Πτέρυγα'' είχε τελειώσει με απόλυτη επιτυχία.
Το σχέδιο Ρότζερς αποτελείτο από τέσσερις παραγράφους. Στην πρώτη παράγραφο, τονιζόταν με σαφήνεια ότι :
...Η Ελλάδα επέστρεφε στο Στρατιωτικό σκέλος του  ΝΑΤΟ.!!!!
......................................................................................................................................................
Οι υπόλοιπες αναφέρονταν με διπλωματική γλώσα, στα θέματα διοίησης - ελέγχου του Αιγαίου.!
....................................................................................................................................................
(κάτι θα ήξερε ο Υποδιοικητής  Ασφαλείας )!!!!!!!!
Η επιτυχία του Ρότζερς βασίστηκε στο γεγονός ,ότι είχε καταφέρει να αποσπάσει από τα ενδιαφερόμενα μέρη τη συναίνεση, σχετικά με την ερμηνεία των ασαφών και συγκεχυμένων αυτών αποφάσεων.
...............................................................................................................................................
....No  Command  Boundaries.!!!!!!!!!!!!
Ήταν ένας όρος που σήμαινε ,ότι και οι δύο πλευρές αποδέχονταν ότι για ένα προσωρινό διάστημα, δεν έχουν δικαίωμα ..........................
'''διοικητικού ελέγχου στο  Αιγαίο.!!!!!!!!!!!!1
Το Αρχηγείο του  ΝΑΤΟ  από την Νάπολη ,θα καθόριζε ποιός θα διοικούσε και πού.!!!!!!
...................................................................................................................................................
Ο εναέριος  Χώρος των Ελληνικών νησιών θα γινόταν δεκτός στα έξη μίλια, η Ελλάδα δεν θα αντιδρούσε σ' αυτό και η Τουρκία δεν θα έκανε την παραχώρηση αυτή είδος προς πώληση, για δική της εσωτερική κατανάλωση.
Ο σχεδιασμός των ασκήσεων του  ΝΑΤΟ , θα γινόταν έτσι ούτως ώστε να μην ενοχλούνταν ούτε η Ελλάδα ούτε η  Τουρκία.!!
Αν και τα έμμεσα οφέλη που θα είχε η Τουρκία δεν αναφέρονταν στη Συμφωνία ακριβώς, είχαν μπει στην ημερήσια διάταξη των ανεπίσημων συνομιλιών.
Όπως μετά την επιστροφή της Ελλάδας στο  ΝΑΤΟ , το καθεστώς της Τουρκίας θα νομομοποιείτο στην Ουάσιγκτων.
Θα επανεξετάζονταν με μαγαλύτερη προσοχή οι αμυντικές ανάγκες της Τουρκίας και σε περίπτωση που η  Ελλάδα θα έφερνε κάποιες αντιρρήσεις γι' αυτό ,θα επενέβαινε το  ΝΑΤΟ  στην  Ουάσιγκτων η οποία με τη σειρά της θα ''έπειθε'' την Αθήνα.

Σε έξη περίπου μήνες ,ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην  Άγκυρα  Τζαίημς  Σπέϊν επέστρεφε στην Ουάσιγκτων ανύποπτος ,ότι θα συνέχιζε τη διπλωματική του καριέρα.
Ήταν και μανιώδης κυνηγός.
Ονειρευόταν να συνεχίσει το χόμπυ του, παράλληλα με την επαγγελματική του καριέρα, σε κάποια Χώρα ίσως της  Λατινικής   Αμερικής.
Αλλά ενώ είχε παίξει σωστά για την επιβολή του πραξικοπήματος στη γειτονική Χώρα, έδρασε παρασκηνιακά ,παρακούοντας τις εντολές του Αμερικανικού  Πενταγώνου, για τη μη επανένταξη της Ελλάδας στο Στρατιωτικό σκέλος του  ΝΑΤΟ.
.....Το Πεντάγωνο  ''εκνευρίστηκε'' και διέταξε την εκτέλεση της συζύγου του  Έντιθ  και της μοναχοκόρης του.!!!!!!!!!!!
.........Πράκτορες της  DIA  σκότωσαν τις δύο γυναίκες σε μετωπική σύγρουση.!!!!!!!!!!
........Μόνο που οι πράκτορες διέθεταν νταλίκα και οι δύο γυναίκες επέβαιναν σε μικρό επιβατηγό αυτοκίνητο.
.......Το αποτέλεσμα ήταν φρικιαστικό.!!!!!!!!!!!!!!!!
Επικεφαλής - συντονιστής της επιχείρησης ήταν ο....Τσάντες, ο οποίος με τη σειρά του δολοφονήθηκε στην  Αθήνα από τη.....17  Νοένβρη, δήθεν.!!!!!!!!!!!!!!!!

Ο Σύμβουλος της πρεσβείας στην Άγκυρα  Ντικ  Μπομ  τον παρακολουθούσε και έδινε καθημερινά αναφορές στην υπηρεσία.
Ο  Ντικ  Μπομ  διορίστηκε πρεσβευτής των  ΗΠΑ στην Κύπρο .
Ο Σπέϊν κατέρρευσε . διορίστηκε Σύμβουλος στο καρτέλ, αλλά δεν ενδιαφερόταν για τίποτα πλέον.
Έγινε τακτικός θαμώνας του ''Κόσμος  Κλαμπ''στην Ουάσιγκτων ,ενός πολυτελούς  ''καφενείου'' για λίγους ,και εκεί περνάει τις ατέλιωτες ώρες της μοναξιάς του.

....Ας επιστρέψουμε όμως στην Αθήνα, όπου στις  16  Οκτωβρίου 1980  το βράδυ, έγινε γνωστή η επανένταξη της Ελλάδας στο  ΝΑΤΟ.
Μια μικρή διαδήλωση νεολαίων ,με επικεφαλής τον  ''Κώστα  Λαλιώτη'' μέλος του  Εκτελεστικού  Γραφείου του  ΠΑΣΟΚ  με τη γροθιά σφιγμένη, έδινε το σύνθημα στους υπόλοιπους :!!!!
.....''Έξω για πάντα από το ΝΑΤΟ''.!!!
.....''Έξω οι βάσεις του θανάτου''!!!!!!!!!!!
.....''ΕΟΚ  και  ΝΑΤΟ  το ίδιο συνδικάτο''!!!!!!

Ο Α. Παπανδρέου είχε στείλει το Λαλιώτη να κατεβάσει στο πεζοδρόμιο τις νεολαίες, κόντρα στην πράξη Εθνικής μειοδοσίας των  Ράλλη - Μητσοτάκη.!!!!!


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

No comments:

Post a Comment