Tuesday 28 June 2011

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΤΕΡΥΓΑ

                   ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Σελιδες   404-405-406

NO   COMMAND  BOUNDARIES  .

Ο  Αμερικανός   πρέσβυς   προσπαθεί  να  αποτρέψει  την  επανένταξη  της  Ελλάδας   στο   ΝΑΤΟ.

Ο   Τούρκος  αντιπρόσωπος  στο   ΝΑΤΟ   αιφνιδιάζεται.

Το   νησί  των  περιστεριών  είναι   Ελληνικό ;


Το πρώτο πρόβλημα με το οποίο ασχολήθηκε η νέα  Τουρκική ηγεσία υπό το  Στρατηγό  Κενάν Εβρέν,ήταν η επιστοφή της Ελλάδας στο  ΝΑΤΟ.!
Ο δρόμος ,για να καταλάβει κανείς πώς  έβλεπε εκείνα τα  Χρόνια η  Αμερική την κατάσταση στην Τουρκία, για να φτάσει να επισπεύσει την επανένταξη της  Ελλάδας στο  ΝΑΤΟ , περνάει αναγκαστικά και από άλλα δεδομένα στην περιοχή.

....Πριν από την επέμβαση του  Στρατού ,στις  12  Σεπτεμβρίου, τρία ζητήματα έκαναν τους  Τούρκους Στρατηγούς να ανατριχιάζουν.
Ο  Ισλαμισμός....(η επιστροφή σ' αυτόν )..........Ο  Κομμουνισμός.......................Και το Κουρδικό πρόβλημα.!!!!!!!!!!!!!

Με την κατάληψη του  Αφγανιστάν ,υπήρχε ο κίνδυνος της κατάρρευσης του συστήματος ασφαλείας στην περιοχή.
Ο  Χομεϊνί, που ήρθε στην  Ιρανική ηγεσία με την  Ισλαμική Επανάσταση, είχε φτάσει στο σημείο να αποκαλεί  ''δημοκρατίες  της ξιφολόγχης'' τις πολιτικές κυβερνήσεις της  Αιγύπτου και της  Τουρκίας.
Αν σ' αυτό προσθέσουμε και τα αυτονομιστικά μηνύματα της  Νοτιοανατολικής περιοχής και ο αντίκτυπος που είχαν στην Τουρκία ,η επίδοση της ''επιστολής προειδοποίησης'' στις  27  Δεκεμβρίου 1979  των  Τούρκων  Στρατηγών υπό τον  Κ.  Εβρέν  στον Πρόεδρο  Κοροτούρκ - ήταν αναπόφευκτη.

Ο  Διοικητής των  Ναυτικών Δυνάμεων της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του  ΝΑΤΟ  Ναύαρχος   Χάρολντ  Σέαρ, σε μια ξαφνική επίσκεψή του στην Ουάσιγκτων ,περιέγραψε με μια φράση την κατάσταση στην  Τουρκία.
.....''Παραπαίει σε αδιέξοδα χωρίς ελπίδα''..!!!!!!!!!!
Ξέχασε ο  Ναύαρχος να προσθέσει ότι τα αδιέξοδα τα είχαν δημιουργήσει εκείνοι.!!!!!

Ο  Τουρκικός Στρατός είχε πέσει σε ''λήθαργο''.
Από τη άλλη μεριά υπήρχε η κατάληψη του Αφγανιστάν, από την άλλη η Ιρανική Ισλαμική Επανάσταση, και από την άλλη μεριά οι Αμερικανοί  Σρατηγοί να εκφράζουν τις  ''ανησυχίες'' τους στους Τούρκους συναδέλφους τους ,για τα γεγονότα τόσο στην Άγκυρα, όσο και στις Συνεδριάσεις του  ΝΑΤΟ.

Και αν η Σοβιετική  Ένωση σκεφθεί πως με την κατοχή του Αφγανιστάν, έχει - έτσι κι αλλοιώς - χάσει το κύρος της διεθνώς και επιχειρούσε σε στιγμή κρίσης στο Ιράν, κάθοδο στον Κόλπο ;
Και αν, σε μια τέτοια στιγμή κρίσης έμενε η Τουρκία μόνη της στην περιοχή, αφού η Ελλάδα έχει αποχωρήσει από το Στρατιωτικό σκέλος του  ΝΑΤΟ ;
Επιπλέον η Ουάσιγκτων δεν αρκούνταν μόνο στο να εκφράζει τις ανησυχίες της, αλλά για να κατορθώσει να πάρει όσο το δυνατό περισσότερα, έστελνε στην Τουρκία μηνύματα από  Σρατιωτικά κανάλια, για τις ''ζημιές που θα προκαλούσε η αργοπορία στην υπογραφή της  Αμυντικής Συμφωνίας''την οποία καθυστερούσε η  Τουρκία.

Παράλληλα ,η ειδική επιτροπή που μετέφερε τον κατάλογο με τις Στρατιωτικές και άλλες ανάγκες των  Τουρκικών Ενόπλων  Δυνάμεων ,ειδοποίησε τον  Πρόεδρο ότι :
...''Έγινε αισθητή κάποια έλειψη εμπιστοσύνης προς τις  ΗΠΑ''.!!!!!
Η νέα Συμφωνία που είχε υπογράψει ο Ντεμιρέλ, όριζε τις διευκολύνσεις που θα παρέχονταν στην Αμερική στα πλαίσια του  ΝΑΤΟ.
Και αυτό έθετε σε κίνδυνο τη χρησιμοποίηση της βάσης του ''Ιντζιρλίκ'',η οποία είναι η Αμερικανική βάση που βρίσκεται πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη στη  Μ. Ανατολή.
Για το λόγο αυτό, στα μάτια της Αμερικής το να εγκαθιδρυθεί η Δημοκρατία στην Τουρκία ,ήταν το τελευταίο πράγμα στον κατάλογο των προτεραιοτήτων της, ενώ ο πρώτος όρος του καταλόγου αυτού, ήταν η ενδυνάμωση της Τουρκίας ,παρά τον τρόπο διακυβέρνησης της Χώρας.!!!!!

Ένα άλλο επίσης σοβαρό ζήτημα που απασχολούσε την Αμερική τότε, ήταν και οι αντισημιτικές κινήσεις που είχαν εκδηλωθεί στην  Τουρκία.
Αυτό ήταν πάρα πολύ σημαντικό και η  Άγκυρα έκανε λάθος να το τοποθετήσει σε δεύτερη προτεραιότητα.
Έτσι, ενώ  στην Τουρκία δεν δόθηκε καμμιά ιδιαίτερη σημασία για τη δολοφονία του Διευθυντή των  Ισραηλινών  Αερογραμμών  Αμπραχάμ  αλ  Αζάρ την  1η  Ιανουαρίου  1980 , στην Αμερική ξέσπασε σάλος.
Προσθέτοντας και τις αντισημιτικές εξάρσεις του  Χομεϊνί ,στηρίχτηκε ο αφορισμός ,πως η Τουρκία ολισθαίνει προς τον Ισλαμισμό.!!!!!!!!!

Είναι αλήθεια ,ότι μετά τις  12  Σεπτενβρίου ,η Εβραϊκή  Κοινότητα στην  Τουρκία απέκτησε ξαφνικά εμφανή άνεση, και ο Αρχιραβίνος Νταβίντ  Ασέο  τηλεγράφησε στο  Συμβούλιο  Εθνικής Ασφαλείας :
...Οι Εβραίοι της Τουρκίας αισθάνονται ήρεμα κάτω από τη Στρατιωτική ηγεσία.!!!!!!!!
Παρά τους πόντους που κέρδισε ο Εβρέν ,από την ενέργεια αυτή του  Αρχιραβίνου και τις καλές προθέσεις του, οι σχέσεις των Εβραίων έμειναν παγωμένες από τη δικτατορική κυβέρνηση και μόνον όταν ανέλαβε ο  Τουργκούτ  Οζάλ αναθέρμανε τις σχέσεις ,μεταξύ  Εβραίων  και Τουρκικής κυβέρνησης.
Οι ''συστάσεις'' στη νέα ηγεσία της  Τουρκίας πως στις επόμενες εκλογές ,είναι πολύ πιθανόν να κερδίσουν οι.....''Σοσιαλιστές'' υπό τον  Α.  Παπανδρέου ,άρχισαν να καρποφορούν σύντομα.!!!!!!!!!!!


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

No comments:

Post a Comment