Tuesday 21 June 2011

Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ

               ΣΥΝΕΧΕΙΑ

               ΚΕΦΑΛΑΙΟ   Ε'

    Σελιδες    388-389-390-391


Ο  Ντόντος που έπαιζε σε τρία ταμπλώ ,δεν επρόκειτο ποτέ να επανέλθει στο σώμα.  Ενώ υποτίθεται οτι έκλεινε περισσότερο προς την πρωθυπουργοποίηση του  Γαρουφαλιά, έστω και με ανώμαλο τρόπο, άποψή του έστω και αν συμβιβαζόταν με το Θεοτόκη Πρωθυπουργό πάντα βέβαια αν έπαιρνε την αρχηγία της  ΕΛ.ΑΣ  παρ' όλα αυτά δεν άντεξε και πήγε στο  Στρατηγό Καλαμάκη της  ΚΥΠ  και κάρφωσε την κίνηση.
Επειδή δεν γνώριζε πρόσωπα και πράγματα, κάρφωσε ότι ήξερε:   
Τη σύνδεσμο ,το Θεοτόκη, το δικηγόρο και τον  Πέτρο  Γαρουφαλιά,που του είχε και συμπάθεια..
Ταράχτηκε ο  Καλαμάκης και έτρεξε στον  Καραμανλή να του τα πει.

Ο Καραμανλής του απάντησε, οτι αν οι Αμερικανοί έχουν αποφασίσει να τους πετάξουν στη θάλασσα θα το κάνουν, και τίποτα δεν θα τους σταματήσει.
.................................................................................................................................................................
Η αταραξία του οφειλόταν στο γεγονός ,οτι δεν περίμενε απο τον Καλαμάκη να τον πληροφορήσει για τα τεκταινόμενα.
Τον είχα ήδη πληροφορήσει εγώ απο κάποιο κανάλι πληροφόρησης (ελπίζω να θυμάται)με όλους τους κινδύνους που συνεπάγετο αυτή μου η πράξη.
.................................................................................................................................................................
Ήξερε επομένως, οτι δεν είχε τίποτα να φοβάται απο την κίνηση Θεοτόκη - Γαρουφαλιά, γιατί ήταν φαιδρές περιπτώσεις και οτι αλλού βρισκόταν ο κίνδυνος, κάτι που δεν το ήξερε ο Καραμανλής.

Είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοί έχουν διάφορα σενάρια στα συρτάρια τους για την Ελλάδα και κάθε φορά ανασύρουν αυτό που τους εξυπηρετεί περισσότερο,ανάλογα με τα δεδομένα της κάθε στιγμής.!!!!!!!!!

Ένα από αυτά ήταν και αυτό που βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη και που θεώρησα πρώτιστο καθήκον μου να προστατέψω την πατρίδα μου ,από τέτοιου είδους σχέδια και σενάρια.!!!!!!
.............................................................................................................................................................
Στό σημείο αυτό πρέπει να κάνω μία παρένθεση, γιατί θεωρώ απολύτως αναγκαίο να πληροφορηθεί ο αναγνώστης λίγα λόγια για το σκοτεινό διπλωμάτη,το  Μοντηγκλ  Στερνς που έπαιξε το δικό του ρόλο σ' αυτή την ιστορία.!!!!!
................................................................................................................................................................
Τον Ιανουάριο του  1958  ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα,  32  χρονών, νεαρός διπλομάτης, τοποθετήθηκε δεύτερος  Γραμματέας στην Αμερικανική πρεσβεία.
Τέσσερις μήνες αργότερα ,γνωρίζεται στην  Ακρόπολη με την κόρη του  Αμερικανού πρέσβυ στην Αθήνα Τζαίημς  Ριντλεμπέργκερ, την  Τόνι , και το  Σεπτέμβριο του 1959 παντρεύτηκαν στο  Κολωνάκι .
Στη θέση αυτή ο  Στερνς θα παραμείνει μέχρι το  1962.  Απο το  1963  μέχρι και το  1964  υπηρέτησε στην πρεσβεία των  ΗΠΑ  στο  Ζαϊρ, μια περιοχή με  ''ιδιαίτερο''ενδιαφέρον.

Το  1965-1967  βρίσκεται στην  Ουάσιγκτον, σαν βοηθός  του  Άβερελ  Χάριμαν.
Εδώ πρέπει να αναφέρουμε, ότι ο  Μ. Στερνς έκανε διακοπές στην Αθήνα απο τον  Ιούλιο του  1965  μέχρι τις αρχές  Σεπτεμβρίου  1965 στην περίοδο της αποστασίας.
Τότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά η μυστική του ιδιότητα. Στο ταραγμένο εκείνο καλοκαίρι, έδρασε σαν μυστικός πράκτορας και όταν ο Σ. Στεφανόπουλος εγκαταστάθηκε σαν πρωθυπουργός, ο Στερνς έφυγε.
Δύο ή τρείς φορές είχε τότε επαφές μυστικές με το  Στεφανόπουλο.

Σίγουρα πρέπει να γνώριζε ο  Τζων  Σωσσίδης, ο οποίος παρευρισκόταν στις συζητήσεις  Στερνς-Στεφανόπουλου.
Τότε είχε συνεργαστεί στενά - από Αμερικανικής πλευράς - για την επιτυχία της αποστασίας με τον  Άνσουτς και το  Μπρούστερ.!!!!
( Τώρα η μοίρα τόφερε να βρεθεί και πάλι με το  Μπρούστερ που ανήκε στην  ''Ομάδα των έξη'') .
Το  1969-1972  βρίσκεται στο  Λάος σαν υπαρχηγός της Αμερικανικής αποστολής, ενώ ο πόλεμος στο Βιετνάμ μαινόταν.
Απο το 1967 μέχρι το 1969  το δελτίο του  Σταίητ  Ντηπάρτμεντ .δεν αναφέρει που υπηρετούσε σαν διπλωμάτης.

........Στο απόρρητο δελτίο όμως του  Αρχηγείου της  CIA  και  στο  Αρχείο των μυστικών υπηρεσιών
του  ΝΑΤΟ  αναφέρεται πως  ''υπηρετούσε'' σε μυστική βάση στη  Νεβάδα  των  ΗΠΑ  όπου εκπαιδεύτηκε στην   αποσταθεροποίηση   καθεστώτων  και σε άλλες παρόμοιες  ''συγγενείς'' δραστηριότητες.!!!!!!!!!!!!!!!

Το  1972-1973  δίδαξε στο  Πανεπιστήμιο του  Χάρβαρντ Αμερικάνικη διπλωματία.
Το  1973-1974  ''προάγεται'' σε βοηθό  Υπουργού , για υποθέσεις  Ανατολικής  Ασίας στο  Σταίητ -Ντηπάρτμεντ.
Στη θέση αυτή τον βρίσκει το  Χουντικό πραξικόπημα στην  Κύπρο η  Τουρκική εισβολή και παράδοση της διακυβέρνησης της Χώρας στον Κ. Καραμανλή.

Προαναγγέλοντας ο Κίσσιγκερ την επιστροφή του Καραμανλή στην  Ελλάδα ,δύο ημέρες πριν , ψάχνει
ο ίδιος να βρεί το  Στερνς που παραθέριζε στη   Νέα  Αγγλία και να τον στείλει  Επιτετραμένο  στην Αμερικανική πρεσβεία στην  Αθήνα, όπου παρέμεινε δύο χρόνια με το Καραμανλή Πρωθυπουργό.
Δεν είχε προφθάσει να αρχίσει τις διακοπές του ,επειδή μόλις είχε φθάσει από την Ελλάδα όπου βρέθηκε ανεπίσημα ,και επέστρεψε πάλι.

....Συγκεκριμένα στις  19  Ιουλίου  1974  τις κρίσιμες  εκείνες ώρες για την  Ελλάδα και την Κύπρο , ''βρέθηκε''στο  Ελληνικό Πεντάγωνο και συσκέφθηκε με το Τζο  Σίσκο και τον υποδιευθυντή της  CIA 
με πλούσια δράση στην  Κύπρο τις άγριες  εκείνες μέρες  Γκας  Αβράκωτος ,έτσι είναι το όνομά του.
Συμμετείχε και ο  Στερνς στην εισβολή των  Τούρκων στην Κύπρο.!!!!!!!!!
Υπάρχει και φωτογραφία του στα σκαλοπάτια του  Ελληνικού  Πενταγώνου της 19ης  Ιουλίου  1974.

Το  1976-1981 , πρεσβευτής των  ΗΠΑ  στην  Ακτη του  Ελεφαντοστού και μετά μέχρι να έρθει στην  Αθήνα σαν πρέσβυς ,'ηταν διευθυντής πολιτικών υποθέσεων στην σχολή τη στρατιωτική της  Ουάσιγκτον.
Πριν έρθει στην Αθήνα σαν πρέσβυς  ''πέρασε΄΄ για ενημέρωση-τρείς μήνες-στο  Σταίητ  Ντηπάρτμεντ.
Το Γραφείο του  Μοντγκληλ  Στερνς στην  Αθήνα σαν πρέσβυ, ήταν στο δεύτερο όροφο , κοντά στο παλιό του γραφείο.
Δίπλα στο γραφείο του ήταν τα γραφεία του  Ιδιαιτέρου  Γραμματέα  (αριθμοί γραφείων 329-330 ) .
Το γραφείο που υπηρέτησε ο Στερνς παλιά, με δύο ''πολιτικούς συμβούλους'' με αριθμούς 343 και 345 με αριθμό τηλεφώνου (εξωτερικά) 712951  και  718401,  αν δεν έχουν αλλάξει.
Τότε τα αντίστοιχα νούμερα των δύο αυτών γραφείων ήταν  357 και 392 εσωτερικά.

Στα δύο αυτά γραφεία  (στο 343 και 345 ) στεγαζόταν και ο σταθμάρχης της  CIA  στην  Αθήνα  , την περίοδο που ο Στερνς ήταν πρεσβευτής.
Σαν πράκτορας της  NSA  πήρε εντολή να συναντήση τον Αβέρωφ και αυτό έκανε.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο  Πεντάγωνο, στις  11:45  το πρωί της  Τετάρτης  9  Σεπτεμβρίου.
Είχε ήδη ρυθμίσει τη συνάντηση με το πρόσχημα της εθιμοτυπικής επίσκεψης, αλλά ο πραγματικός λόγος ήταν να συζητήσει μαζί του για το σχέδιο και το ρόλο του Αβέρωφ σε αυτό.

Ο Στερνς είπε στον Αβέρωφ ,οτι στην  Ουάσιγκτων  ανησυχούν για το αποτέλεσμα των εκλογών, το οποίο καθώς φαίνεται θα ευνοήσει  τον κ. Α.  Παπανδρέου και οτι οι εκλογές μάλλον θα ήταν ωφέλιμο να αναβληθούν για κάποιο λόγο.

..............Ο Αβέρωφ ταράχτηκε και του είπε ,οτι αν εννοεί οτι θα επέμβει ο Στρατός καλύτερα θα ήταν να μη συμβεί αυτό, διότι μία δικτατορία θα έφερνε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από το ποθούμενο.
Ο Στερνς τον καθυσύχασε λέγοντας, ότι μίλησε για αναβολή των εκλογών και οτι η επέμβαση του  Στρατού θα είναι ολίγων μηνών, μετρημένων στα δάκτυλα της μιας Χειρός.
Η εξουσία θα δοθεί σε πολιτικές προσωπικότητες και θα εκτιμούσαν πολύ τη δική του συμβολή στην πολιτική κυβέρνηση ,σαν εγγύηση της διατήρησης της  Ελληνοαμερικανικής φιλίας και των υποχρεώσεων της Χώρας στο  ΝΑΤΟ.!!!!!!!!
Ωστόσο τίποτα δεν είναι βέβαιο ακόμα, αλλά στην  Ουάσιγκτων θα εκτιμήσουν  απεριόριστα μια θετική στάση από μέρους του.!!!!!!!!..................................................................

Ο Αβέρωφ του απάντησε ,οτι τα αισθήματα που τρέφει για το φίλο  Αμερικανικό  Λαό είναι γνωστά καθώς και η προσήλοσή του στα ιδεώδη της  Δημοκρατίας και της ελευθερίας.
Αν τούτο θα είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον της  Χώρας και της  Ατλαντικής  Συμμαχίας, να είναι βέβαιος ,πως θα διαθέσει τον εαυτό του όποτε τούτο του ζητηθεί.!!!!!!!
Είπαν και άλλα πολλά και συμφώνησαν ,να έχουν επαφή με άνθρωπο κοινής εμπιστοσύνης για το ζήτημα, δηλαδή τη σύνδεσμο.
Ο Στερνς ευχαριστημένος που το αποτέλεσμα της συζήτησης ήταν θετικό για την υπόθεση,αν και δεν το περίμενε,  χαιρέτησε και έφυγε συνοδευόμενος απο τους άντρες ασφαλείας, που τον περίμεναν στον προθάλαμο.


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ



                    

No comments:

Post a Comment